Bandol, France

Villa on the rocks

327 sq.m – design by Rudy Ricciotti – living accommodation

A real masterpiece of radical architecture, designed by the famous architect Rudy Ricciotti and completed in 2006. This elongated structure is built on four levels which overlap each other, artistically embracing the line of the slope and the shape of the rock on which it stands.

It occupies a commanding position on the commune of Bandol, 2.5 km from the sea and close to several renowned vineyard estates. It offers an excellent sunny outlook facing south and west, and a sweeping view with a glimpse of the sea. Quiet and with nothing on front of it, the property guarantees the utmost privacy, immersed in surrounding nature.

Set in 5,000 sq.m of landscaped grounds, this spacious villa of 327 sq.m is laid out between a spectacular aquarium pool 28 x 2.5 m to the south, and an architectural flight of stairs 57 metres long to the north. It is crowned by a large gallery with natural overhead light. Perspectives and plays of light further emphasize the property’s beauty.

The expanses of glass in the house and pool create light and airy living space. The house is built of bare concrete blocks, local stone, steel, glass and wood, a remarkable blend of materials which echo the local scenery.

The villa is comprised of four floors, three dedicated to living space and one consisting of an entrance hall in the lower part, and a large garage. The main floor is comprised of the reception area with a vast lounge, a dining-room with open kitchen, a bedroom and bathroom. The living area leads out directly to the garden, terrace and pool. The intermediate level consists of a bedroom, shower room, kitchenette, and a dormitory giving onto a terrace and, through transparency, the pool. The lower level offers a bedroom with en-suite bathroom and study, a kitchenette and another bedroom-study with shower room, giving onto a terrace.

The interieur appointments were entrusted to the Marchi Architectes agency, which succeeded in introducing lots of warmth and lightness while adhering to the principles of space, light and transparency. They came up with the idea, for example, of allowing light to filter in through beechwood claustras to provide a soft counterpoint to the concrete and glass. The interior design reiterates the theme of the rock in the guise of wood sculptures on each floor of the villa, incorporating closets, tables, beds, a desk, a TV screen, bathrooms, and mini-kitchens.

The interior decor is comprised of a wonderful collection of modern and iconic designer furnishings (Pierre Paulin, Willy Rizzo, Joe Colombo, Olivier Mourgue…) and tailormade architectural features.

The owners wanted to feel as if they were living in a work of art, which is why they gave the utmost freedom to their star architect, to carry off a radical accomplishment.

For fans of spectacular architecture immersed in nature…

Prix : Price Upon Request

Contact us
Print
Ref :

“All my villas disappear into the bowels of the earth” – Rudy Ricciotti

 

Our selection

FAVORITE OF THE EXPLORER

Rémi Guisset

+33 (0)6 60 89 20 11
remiguisset@lexploreur.com

Jérémy Bailet

+33 (0)6 61 01 71 08
jeremybailet@lexploreur.com