Grimaud, France

Villa Tan Yan – Icône moderne de Jean Prouvé

150 m² – Jean Prouvé & Charlotte Perriand (1962)

On the edge of the bay of Saint-Tropez, this holiday villa was made of industrialized elements in 1962 by the genius and the spirit of Jean Prouvé. It is in line with resort residences, the field of experience of great architects, making the Côte d’Azur a laboratory.

The location of this villa in the Beauvallon estate is representative: the golf course, created by the promoter Bernheim, is surrounded by buildings by renowned regional architects and architects of the Modern Movement. It is discreet, almost shy to be there, a stone’s throw from Robert Mallet-Stevens’ villa Noailles in Hyères, and a stone’s throw from a villa by Pierre Chareau. In the middle of cork oaks, arbutus, eucalyptus, it is coated with Mediterranean vegetation on its land of 1665 m2.

It reminds us, with its games of transparency and its plan of a demanding modernity, certain American icons of this period such as the glass house of Mies van der Rohe.

The “Tan Yan” villa (about 150 m2), in wood, glass, concrete and metal, set in a pine forest always seems to be waiting for a new summer. It was during this season that its components were assembled, interlocked, bolted. The house could therefore be dismantled and reassembled elsewhere. In the single volume (25.4 m by 10.40 m) are organized very fluid living spaces offering views across nature. Series of large concrete boxes placed on the slab house the services: kitchen, bathrooms and storage, providing large open spaces for the living room, bedrooms for parents, friends and children with their play area. This freedom of movement is affirmed by the absence of doors. The construction system therefore subtly associates these concrete blocks with small steel posts, supports for the IPN beams on which long wooden panels forming a warm ceiling seem to float. The shiny wood of the panels, the white painted surface of the raw concrete and the matte red steel of the beams mutually play on their differences, exacerbated by this constructive juxtaposition. The facade is a wood and glass skin that unrolls freely, rounding off at its corners. The wooden sandwich panels, the glazed sliding panels and a series of pivoting glass blades for air circulation are held together by aluminum stiffeners which vertically punctuate the continuity of this envelope, simply crowned by the gutter and the waves of the galvanized steel roof. Lightness, fluidity and transparency are the qualities of this space designed for the freedom of holidays on the Côte d’Azur.

The wooden cupboards and interior fittings were designed by Charlotte Perriand, who would have given the name “Tan Yan” to this villa, and the wall lights integrated into the aluminum stiffeners are by Serge Mouille.

For this project, Jean Prouvé abandoned the principle of the “portico”, developed before the war, for that known as “AlBa” (Aluminium and reinforced concrete), developed in 1950 with the architect Maurice Silvy and used for “the house of better days”, intended to respond to the call of Abbé Pierre in 1954.

“The Jean Prouvé spirit”, this spirit which seems so topical to us today and which our times are rediscovering with enthusiasm. The idea being to build an ephemeral building that we put in nature and that we can remove when it has had its day, to respect the environment to the point of being in a policy of the least impact on the ground.

It is an ideal place for creation… What we see is the transparency, the fluidity of circulation, the multiplicity of views, the lightness and the extraordinary adaptation to the landscape.

“The idea was to make ephemeral houses, for a generation. It never occurred to me that forty years later they would still be inhabited. » Jean Prouve

Subject to the status of the condominium, composed of 2 lots. No proceedings in progress (voluntary trustee).

(Agency fees of 5.00% including tax included in the selling price paid by the seller)

VIRGIN DPE (Energy performance diagnostic) 

 

Prix : 3 500 000 euros

Contact us
Print
Ref :

Photos : © Cerise Doucède

“Des maisons individuelles où tout est basé sur le collectif. Sa dimension sociale, comme une réponse autre faite par la maison elle-même, par sa présence, à toutes les villas luxueuses, fermées et surprotégées qui l’entourent. Elle, elle se tient là, dans une légèreté totale, un peu détachée du sol, un peu déjà sur le départ, sur ce fil du rasoir entre la liberté et l’ancrage, frôlée par les arbres, dans une transparence telle que le paysage est en elle, qu’il se reflète sur ses baies, qu’elle pourrait ne pas être là. Elle nous montre des choses essentielles qui je vous l’assure ont transformé notre vie. Je pense à la simplicité, à la légèreté, au goût pour le strict nécessaire, à la conscience de l’éphémère, et aussi au voyage, au nomadisme, à une forme d’impatience”…

“Ce que j’aimerais vous faire partager, c’est le bonheur que nous avons à y être et à y revenir, en toutes saisons, tenter de vous faire sentir combien cette maison-objet, si différente de celles construites dans cette région pour le même usage, s’est trouvée en parfaite adéquation avec notre façon de vivre, l’idée que nous avions de ce que devait être une maison de vacances, simple et fonctionnelle, mais où prévaudrait surtout une poétique du quotidien qui va si bien aux périodes de repos, faite de silence et de lumière, du jeu des ombres et des transparences”…

“Il faut y vivre pour sentir « vivre » la maison, entendre les bruits secs de la tôle sur le toit qui claque aux différences thermiques, au passage d’un nuage dans la chaleur du milieu du jour. Pour voir le soleil zébrer la surface blonde des panneaux de bois, le mouvement d’une palme au-dehors et l’ombre tremblante des feuilles sur le sol. Pour percevoir au travers de la qualité chromatique de l’ensemble un peu de ce silence végétal si proche de la tradition japonaise. Pour entendre le vent quand il se déchaîne et que la maison est devenue un bateau prêt à rompre ses amarres. Il faut y vivre l’hiver, quand devant le feu, on est comme assis dans le jardin, sous les grands arbres, dans cette incertitude heureuse de ne jamais savoir si l’on est au-dedans ou au-dehors. Il faut y vivre pour l’aimer vraiment, quand on la lave à grande eau et au jet, quand elle renaît des poussières de notre absence et qu’elle semble prête pour nous, prête comme pour un voyage. Prête à libérer notre imagination, faire que des choses arrivent, comme si nous étions vraiment en train de voyager sous son aile immense, sous son toit d’aluminium plissé.”   Bernard Collet

“Une pièce n’est pas une pièce sans lumière naturelle”. Louis Kahn

Our selection

FAVORITE OF THE EXPLORER

Rémi Guisset

+33 (0)6 60 89 20 11
remiguisset@lexploreur.com

Jérémy Bailet

+33 (0)6 61 01 71 08
jeremybailet@lexploreur.com